By melissa1 | 26-03-2021
Evcil hayvanlara mikroçip taktırmak Tarım ve Orman Bakanlığının kararı ile sahipli hayvanların kimliği olması zorunlu oldu. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ve Türkiye Veteriner Birliği ile bir protokol imzalanmıştır. Böylece kedi ve köpeklerin takibi yapılacak ve geçirdiği hastalıklarla etkin bir şekilde mücadele edilecek. Bu uygulama köpek sahipleri için bu yıl başlayacak olup kedi ve gelinciği olanlar 2022 yılında kimliklendirme yapmış olması gerekecek.
İmzalanan protokolle, kedilerin, köpek ve gelincikleri takip ederek en başta yaygın olan kuduz hastalığı ile bulaşıcı diğer hayvan hastalıklarıyla mücadele için hayvanların bilgileri dijital ortamda tutulacak.
Gıda Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin ile TVHB Merkez Konseyi Başkanı olan Ali Eroğlu’nun imzalamış olduğu protokolde köpek sahibi olanlar köpeklerini bu yıldan itibaren kimliklendirecek. Gelincik sahibi ve kedi sahibi olanlar da önümüzdeki yıl her bir hayvan için kimlik bilgilerini elektronik ortama girmesini sağlaması zorunlu kılınacak.
Kedi ve gelincikler gönüllü kayıt altına bu yıldan itibaren alınacağı uygulama çerçevesinde Bakanlık tarafından üretim izni alan ev ve süs hayvanları üretim merkezlerinde yer alan kedi,köpek ve gelinciklerin bilgileri de kayıt altına alınacaktır.
Açıklamada yer alan uygulama esaslarına yönelik bilgilerde yer aldı. Uygulamada yer alan esaslar:
Resmi veteriner doktor tarafından bu hayvanlar için yeni pasaport düzenlenmesi yapılacak. Ardından veri tabanı sistemine kaydedilecek. Kaydı alınan evcil hayvanların ölmesi ya da kaybolması durumunda en geç 60 gün içerisinde hayvan sahibinin durumu bulunduğu yerin il yada ilçe müdürlüklerine iletmesi gerekir. Terk edilmiş bulunan hayvanı sahiplenmek isteyenler de başvurularını oldukları yerin il-ilçe müdürlüğüne iletmesi yeterli olacaktır.
Köpek, kedi ve gelinciklerin deri altına mikroçip yerleştirilecek ve el terminali yardımıyla okunması sağlanmış olacaktır. Böylece sokağa atılan hayvanın sahibinin bilgileri tespit edilmiş olur. Hayvanın kuduz aşısı olup olmadığı ve diğer hastalıklarının hepsi kayıt altına alınmış olur.
Bakanlık bünyesinde yer alan veterinerler ya da onların gözetiminde olan veteriner sağlık teknikeri-teknisyeni tarafından yapılması mümkün olacağı gibi imzalanmış olan protokol kapsamında serbest veterinerler de bu işlemi gerçekleştirmiş olacaktır.