İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Evcil Hayvan Pasaportu Ne İşe Yarar?

PET BİLGİ

By melissa1 | 02-03-2022

Evcil Hayvan Pasaportu Ne İşe Yarar?

Hayvan pasaportu üzerinde ad, soyadı, telefon ve adres bilgileri yer alır. Yurt dışına çıkacak olan evcil hayvanınızın pasaportta ırkı, cinsiyeti, fotoğrafı, mikroçip numarası ve doğum tarihi bulunmak zorundadır. Hamile olan evcil hayvanınız ve 4 aydan küçük olan hayvanınız pasaport almak için uygun değildir. Evcil hayvanınızı yurt dışına çıkarırken dikkat etmeniz gereken çeşitli adımlar bulunur. Bu süreci sabır ve uğraş ile hızlı şekilde halletmeniz mümkündür. Evcil hayvanınızı yurt dışına çıkarmadan en az 4 ay öncesinde işlemlere başlamış olmanız gerekmektedir. Aksi halde pasaport sahibi olmayan ya da işlemleri eksik olan evcil hayvanınız sizinle yurt dışına çıkamaz. Pasaport çıkarmak için her adıma dikkat etmeli ve gözden kaçırdığınız bir şeyin olmadığından emin olmalısınız.

Evcil Hayvan Pasaportu Nasıl Çıkarılır?

Evcil hayvanınız ile yurt dışına çıkabilmek için öncelikle hayvanınızın o güne kadar bütün aşılarının düzenli şekilde yapılmış olması gerekir. Bu aşılar içerisinde en önemli olanı ise kuduz aşısıdır. Kuduz aşısı yapılırken aynı zamanda evcil hayvanınıza mikroçip de takılır. Evcil hayvanınıza mikroçip takılmamış ise mutlaka işlemlerden önce takılması gerekir. Hayvanlara çip takılması ağrısız ve çok kısa süren bir işlemdir. Bu nedenle evcil hayvanınızın canının yanıp yanmayacağından korkmamalısınız. Mikroçipler pirinç büyüklüğünde olur ve derinin hemen altına enjekte edilir. Size verecekleri barkod numarası ile evcil hayvanınızı kayıt altına almış olursunuz. Bu barkodu pasaporta yapıştırarak evcil hayvanınızın kaybolma ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz.

Adım Adım Evcil Hayvan Pasaportu Çıkarmak

  • Evcil hayvanınızın bütün aşılarını düzenli şekilde yaptırmalısınız. Özellikle kuduz aşısının süresinin geçmemesi önemlidir.
  • Evcil hayvanınızın mikroçipini taktırmalı ve barkod numarasını kaybetmemelisiniz.
  • Evcil hayvanınızın pasaportuna ait tüm aşı bilgilerini düzenli şekilde işletmelisiniz.
  • Dekontla birlikte veteriner hekiminize giderek evcil hayvanınızın kan verme işlemini yaptırmalısınız.
  • Doldurulması gereken formları veteriner hekiminiz doldurmalıdır. Ardından pasaport fotokopisi ve kan numunesi ile test kuruluşuna yollanmalıdır.
  • Evcil hayvanınızın test sonuçları 1 hafta içerisinde veteriner hekiminize ulaşır. Sonucu kaybetmemeniz önemlidir.
  • Evcil hayvanınızın kuduz aşısını yaptırmalı ve 3 ay beklemelisiniz.
  • Kuduz aşısının yapıldığı tarihten 3 ay dolduğu zaman, Tarım İl Müdürlüğüne gitmelisiniz.
  • Müdürlükteki formları doldurmalı ve ücreti ödemelisiniz. Ardından hazırlanan raporları teslim almayı unutmamalısınız.
  • Rapor tarihinden sonra 10 gün içerisinde evcil hayvanınızın yurt dışına çıkarılması gerekir.

Evcil Hayvan Taşımacılığında Gerekli Belgeler

Evcil hayvan pasaportu için istenilen belgeler, ülkelerin izledikleri prosedürlere göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle evcil hayvanınızı götüreceğiniz ülkenin prosedürlerini iyi araştırmalısınız. Genel anlamda istenilen belgeler ise;

  • Tarım İl Müdürlüklerinden alınan sağlık sertifikası
  • Mikroçip
  • Kuduz Titrasyon testi ve 90 günlük bekleme süresi
  • Pet sahibi pasaportu
  • Konaklama kanıt belgesi
  • Uçak bileti
  • Aşı karnesi
  • Menşe Şahadetnamesi

Örneğin İngiltere evcil hayvan pasaportu için bu belgelere ek olarak 5 gün içerisinde yapılan dış parazit testinin sonucunu da istemektedir. Ayrıca İngiltere’ye girişin ardından evcil hayvanınıza belli bir süre karantina verilebilir. Evcil hayvanınızın 12 haftalık ya da 12 haftadan büyük olması gerekmektedir.

Evcil Hayvan Pasaportu İçin Kuduz Titrasyon Testi

Kedi ve köpeklerde kuduz titrasyon testi Avrupa Birliği ülkeleri için zorunludur. Kuduz titrasyon testinin ücretini ödeyerek veteriner kliniklerinde bu testi yaptırabilirsiniz. Kuduz titrasyon testinin ücretini internet üzerinden ya da bankadan ödeyebilirsiniz. Aldığınız dekontla veterinere giderek işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Kuduz titrasyon testinin son aşılamadan 30 gün önce yaptırılması önerilmektedir. 2021 kuduz titrasyon testinin ücreti ise 706 TL olarak bilinmektedir. Kuduz titrasyon testi, evcil hayvanınızdan kan alınması ile yapılır. Bu sırada gerekli formları doldurmalısınız. Kan numunesi, form, evcil hayvan kimliği ve kimliğinin fotokopisi ile ilgili kuruluşlara gitmeniz gerekir. 1 hafta sonra evcil hayvanınızın test sonucunu alabilirsiniz. Seyahatiniz boyunca formu ve pasaportu yanınızda bulundurmanız önemlidir. Bazı ülkelerin kuduz titrasyon testi yapıldıktan sonra 3 ay beklenmesini istemektedir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.