İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Erkek Köpeklerin Çiftleşme Dönemi ve Yapılması Gerekenler

PET BİLGİ

By melissa1 | 04-10-2022

Erkek Köpeklerin Çiftleşme Dönemi ve Yapılması Gerekenler

Erkek köpeklerin çiftleşme dönemi 6 aydan itibaren başlar. Cinsel olgunluğa erişen köpekler çiftleşmek isterler. Erkek köpeklerin kızgınlık döneminde olduğunu gösteren en belirgin belirti saldırgan tavırlarıdır. Kortizol ve testosteron adı verilen hormonlar köpeğinizde huzursuzluk yaratarak daha çok havlama, geceleri ulumalarına neden olur. Köpeğiniz şaşkınlık, her yere idrar yapma, evden kaçma eğilimi, dikkatsizlik gibi kızgınlık belirtileri gösterebilir. Erkek köpekler aynı dişilerde olduğu gibi 6 aydan itibaren cinsel olgunluğa erişerek kızgınlık dönemine girer. Irka bağlı olarak bu dönem birkaç ay ileri çekilebilir.

Kızgınlık Dönemindeki Erkek Köpeklere Nasıl Davranmalısınız?

Kızgınlık dönemindeki erkek köpeklere davranma şekli evde kaldıkları süre boyunca özverili, hassas, yumuşak şekilde olmalıdır. Evde depresif moda geçen erkek köpekler kızgınlık aşamasında kendileriyle bile çatışmaya girebilir. Ergenlik döneminde köpekler kızgınlık dönemini hat safhada yaşar. Evcil hayvanınız mevsiminden bağımsız olarak çiftleşme eğilimi gösterebilir. Köpeklerin kontrollü şekilde çiftleşmesi daha uzun, sağlıklı bir ömür sürmeleri için gereklidir. Köpekler zamanından önce mental ve fiziksel olgunluğa erişmeden önce kesinlikle çiftleştirilmemelidir. Küçük ırklarda 12-18, orta ırklarda 15- 18, büyük ırklarda 18 - 24 aylık sürede çiftleştirilme yapılmalıdır. Planlı bir çiftleşme söz konu ise veteriner hekiminiz köpeğinizi kapsamlı sağlık muayenesinden geçirerek bulaşıcı, genetik hastalıkları olup olmadığını kontrol etmelidir.

Erkek Köpeklerde Kızgınlık Ne Kadar Sürer?

Kızışma döngüsü erkek köpeklerde altı - 8 aylık dönemleri kapsar.  Erkek köpeklerde karşı cinse olan ilgi yaklaşık 18 gün sürmektedir. Dişi köpeklerde davet kârlık, sürenin yarısında sona erer. Kızışma döneminde hormonlarını yönetmekte zorlanan köpekler daha huysuz, tedirgin, agresif tavırlar sergiler. Erkek köpeklerin çiftleşme dönemi geldiğinde, kızışmış bir dişiye ulaşmak için sokağa çıktıklarında olabildiğince uzak yerlere giderler. Bu dönemde erkekleri kışkırtan en önemli ayrıntı ise kızgınlık döneminde koku salgılayan dişi köpeklerdir.

Erkek Köpeklerde İlk Çiftleşme 

Erkek köpeklerde ilk çiftleşme köpeğinizin yaşına göre değişir. 15 - 19 aylar çiftleşmenin ilk tecrübesi olması bakımından idealdir.  Erkek köpekler çiftleşme öncesi ve sonrasında şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Erkek köpekleri muhakkak çiftleşmeden önce veteriner hekiminize kontrol ettirmelisiniz.
  • Başka bir köpekle fiziksel ve cinsel temasta bulunan köpekler çeşitli hastalık transferi yaşayabilir.
  • Bit ve parazit gibi durumların oluşması halinde tedbir niteliği taşıyan tüm kontrolleri yaptırmanız gerekir.
  • Muayenelerin her biri dişi köpekler için de geçerlidir.
  • Çiftleşmeden önce partneri ile birkaç defa bir araya getirilmesi önerilen erkek köpeklerde bu sayede dişilerini tanıyarak daha iyi anlaşabilir.

Köpeklerde Çiftleşme Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiftleşme esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Genellikle çiftleşme için seçilen dişi köpeğin ovulasyon döneminde olması, kızışma sürecinde ciddi bir engeldir.
  • Erkeğin dişiyi zorlaması dişi köpeğin öfkelenmesine sebep olur.
  • Saldırganlaşan köpek erkeğe ve kendine zarar verebilir.
  • Erkeğin dişi üzerinde baskı uygulaması, saldırgan tavırları, istenmeyen durumların oluşmasına neden olduğu için erkek köpeğin ortamdan uzaklaştırılması sağlanmalıdır.

Çiftleşme Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpeklerde Çiftleşme sonrasında dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:

  • Her köpek Çiftleşme sonrası bir hafta 10 günlük süre içerisinde erkek dişisini aramaya devam edecektir.
  • Bu da hayvanınızın huzursuz ve öfkeli davranışlar sergilemesine sebep olur.
  • Köpek sahibinin bu aşamada anlayışlı olması, bu belirtilerin kısa sürede geçeceğini bilmesi gerekir.
  • Erkek köpeklerde çiftleşmenin ardından penis yaralanması ve akıntı en çok görülen sağlık sorunları arasında yer alır.
  • Yaralanmanın ardından sürecin kendi kendine geçmesini beklemeden, vakit kaybetmeden köpeğinizi veteriner hekiminize göstermelisiniz.
  • Yaranın iyileşme süreci uzadığında köpeğinizin yaşam kalitesi düşerek sağlıklı gelişimi olumsuz yönde etkilenecektir.

Köpeklerde Partner Seçimi

Köpeklerde eş seçimi yaparken erkek ve dişinin fiziksel özellikleri göz önünde bulundurmalısınız. Hemen hemen aynı boyuttaki köpeklerin çiftleşmesi normal kabul edilir. Dişilerde olduğu gibi kızgınlık dönemlerini çok belli etmeden geçiren erkek köpeklerin çiftleşmeye her zaman hazır olduğunu bilmelisiniz. Köpeklerin aşırı cinsel davranışta bulunmaması için muhakkak eğitilmesi gerekir. Belli komutları algılayarak hayata geçiren erkek köpekler, yakında bir dişi olduğunu hemen fark eder. Erkek köpekler, kızgınlık döneminde dişi köpeklerden uzak durmalıdırlar. 

Farklı bölgeleri dolaşarak günlük rutinlerini değiştirme, eğitim sürecini doğru, kaliteli şekilde kontrol altında tutma yapabileceğiniz en doğru tedbir yöntemleri arasında yer alır. Kızgınlık döneminde çoğu erkek köpek, sahibinin kolu veya da bacağına sürtünebilir. Bu davranışın kabul edilmeyerek düzeltilmesi, köpeğiniz üzerinde ev dışında kontrolünüzü daha sağlıklı, doğru şekilde sağlamanız açısından oldukça önem taşır. Erkek köpeklerde cinsel davranışı değiştirme amacı ile kesinlikle ilaç kullanmamalısınız. Bu durum köpek sahibinin kontrol edemeyeceği bir hal aldığında muhakkak veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Kızışmış bir Dişi Köpeğin Etrafındaki Erkeğin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kızışmış bir dişi köpeğin etrafındaki erkeğin bakımı dişinin kokusu ile şekillenir. Erkek köpeklerin kızışması kızışmış dişi köpeklerin kokusu ile artar. Bu koku erkek köpeklerin ilgisini bir hayli çeker. Dişi köpeğin kokusunu alan erkek köpekler cinsel olarak hemen uyarılır. Bunu feromon yayarak gösterirler. Odak noktası kızışan dişi köpeklerin yanı sıra erkek köpekler çiftleşene kadar saldırganlaşma eğilimi göstererek yemeden kesilebilir. Erkek köpeklerin çiftleşme dönemi geldiğinde her yere idrarını bırakır. Bu sayede sınırlarını belli eden erkek köpekler dişi köpekleri saplantı haline getirir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Zehirlenmeleri Durumunda Neler Yapılmalıdır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.