By melissa1 | 03-01-2023
Erkek köpeklerde kısırlaştırma köpeğin ırkına ve kilosuna göre birbirinden değişiklik gösterir. Erkek köpeklerde kısırlaştırma küçük ırk köpeklerde 6 ile 9 aylık süreçte, büyük köpeklerde ise 9 ile 15 ayını dolduran köpeğe kısırlaştırma işlemi yapılır.
Erkek köpeklerin kısırlaştırma işlemi dişi köpeklerdeki gibi 6. aydan sonra yapılabilir. Ancak son çalışmalarda erkek köpeklerde ilerleyen dönemlerde kemik gelişimine bağlı eklem ağrıları görülebilir. Bu sorunun yaşanmaması için köpeğin gelişimini tamamlaması beklenir.
Erkek köpekler kısırlaştırılmadığı zaman dişi köpekler kadar sık hastalığa yakalanmazlar. Bu bilgi doğrultusunda erkek köpeğin kısırlaştırılması işlemi bir süre geriye atılabilir.
Erkek köpeğin dişi köpeği döllemesini engelleme operasyonudur. Sterilizasyon olarak da bilinen bu işlem erkek köpeklerde kastrasyon olarak adlandırılır. Bu operasyonla erkek köpek herhangi bir dişi köpeği gebe bırakamayacak düzeye gelir.
Veteriner hekimler tarafından temiz ve steril kliniklerde yapılan cerrahi bir işlemdir. 9 ayını geçmiş olan erkek köpeğin testislerinin tamamıyla alınması işlemidir. Böylece üreme hormonlarında değişiklik yapılarak döllenme sağlayan spermlerin oluşumu önlenir.
Kısırlaştırma ameliyatından önce, ameliyatın başarılı geçmesi için köpeğe genel bir muayene yapılır. Bu muayene ile köpeğin hazır olup olmadığı anlaşılır. Cerrahi bir operasyon olduğu için anestezinin yapacağı etkiler göz önünde bulundurulmalıdır.
Kısırlaştırma ameliyatı 30-60 dakika arasında sürer. Herhangi bir sorun yaşanmadığı sürece bu süre aralıklarında olur. Bu ameliyat genel anestezi prosedürü ile uygulanır. Testislerin olduğu alanda bistüri yardımı ile skrotum kesesi açılarak testisler alınır.
Kısırlaştırmanın faydaları erkek köpeklerin hem sağlık hem de psikolojik anlamda iyileşmesini sağlar. Erkek köpeklerde yapılan kısırlaştırmadan sonra üreme hormonu seviyelerinde ciddi bir düşüş yaşanır. Buna bağlı olarak:
Erkek köpeklerde kısırlaştırma ile beraber kastrasyon ve üreme hormonu seviyelerinde düşüşler yaşanır. Psikolojik etkilerinin yanı sıra sağlık sorunlarında da ciddi bir iyileşme gözlenir. Bunlar:
Yaşlı erkek köpeklerde testis kanseri en sık karşılaşılan sorundur. Bu kanserin iyi huylu olması sorun olarak görülmese de, boyut olarak büyüyüp köpeğe zarar verecek seviyeye gelir. Bu tümör ağrılı ve zararlıdır.
Erkek köpek kısırlaştırma sonrası enfeksiyon riski bulunur. Bu riski önlemek için verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Erkek köpeklerde yapılan kısırlaştırma operasyonu oldukça güvenli bir işlem olsa da bazı komplikasyonlar gelişebilir.
Kısırlaştırma ameliyatı ömrü uzatan bir cerrahi işlemdir. Erkek köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı ile üreme ve cinsel etkinliklerde büyük oranda düşüş görülür. Bu operasyonla cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma sağlanır.
Özellikle testis kanseri erkek köpeklerde sıklıkla görülen ve ölümlere neden olan bir hastalıktır. Erkek köpeklerde kısırlaştırma testislerin alınması ve bu hastalıkların ortadan kalkmasını sağlar.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Böbrek Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?