İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Erkek Köpeklerde Çiftleşme Zamanı Hangi Ayda Olmalı

PET BİLGİ

By melissa1 | 13-03-2022

Erkek Köpeklerde Çiftleşme Zamanı Hangi Ayda Olmalı

Erkek köpeklerde çiftleşme zamanı, ortalama 18 haftalık olduklarında gerçekleşebilir. Erkek köpeklerin erken dönemde çiftleşmesi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Köpeklerin çiftleşmesi belirli bir olgunluğa ulaşmalarının ardından gerçekleşir. Bu olgunluk hem fiziksel hem de psikolojik olarak erişkinlik dönemine ulaşmaları olarak bilinir. Çiftleşme zamanı köpeklerin ırkına ya da cinsine göre farklılık gösterebilir. Genellikle alt sınır 18 ay olarak belirlenir ve öncesinde gerçekleşen çiftleşmeler erken olarak kabul edilir. Köpeğinizin çiftleşme için uygun olup olmadığını veteriner hekim muayenesi ile anlayabilirsiniz. Erkek köpeklerde ilk kızgınlık dönemi en erken 6.haftada başlar. Bu süre 6 hafta ile 8 hafta olarak köpeklerin ırkına bağlı değişebilir. Köpeğinizin bu dönem içerisinde olduğunu anlamak için iyi şekilde gözlemlenmesi önemlidir.

Erkek Köpeklerde Çiftleşme Zamanı

Köpeklerin çiftleşme yaşı, köpekten köpeğe değişebilir. Genel anlamda köpeklerin 15 ila 19 ay arasında olan dönemlerinde, ilk çiftleşme birleşmesi deneyimini yaşamaları daha uygun görünür. Dişi köpekler, erkek köpeklere kıyasla cinsel olgunluğa daha erken ulaşmaktadır. Bu süreç, küçük cins köpeklerde de daha erken gerçekleşir. Erkek köpekler, cinsel olgunluğa ulaşmadan önce çiftleşmeye zorlanmamalıdır. Bu zorlama nedeniyle, köpek hayatı boyunca fiziksel problemler ile karşı karşıya kalabilir. Köpeklerde cinsel erişkin yaşından sonra da çiftleşme isteksizliği görülebilir. Erkek köpeklerde çiftleşme, erkek köpek ve partner şeklinde belirlenen dişi istemediği zaman sağlıklı bir birleşme gerçekleşemeyebilir. İlk çiftleşme, dişi ya da erkek fark etmeksizin gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi gereken bir süreçtir.

Erkek Köpeklerde Çiftleşme İsteği Belirtileri

Erkek köpeklerin çiftleşmeye istekli olduğunu anlayacağınız belirtiler, dişi köpeklerde olduğu gibi meydana gelmez. Dişi köpekler kızgınlığa girdiği için belirtilerin görülmesi daha olasıdır. Dişi köpekler en verimli çiftleşme süreci ovulasyon dönemi olarak geçmektedir. Fakat erkek köpeklerde, cinsel erişkinliğe ulaşmalarının ardından, her zaman çiftleşme özelliğine sahiptirler. Köpekler kızgınlığa girmedikleri için çiftleşme isteklerini kolayca anlayamayabilirsiniz.

  • Erkek köpekler çiftleşmeyi istekleri zaman, etrafta bir dişi bulunuyorsa, her zaman gösterdikleri sıradan hareketlerin dışına çıkabilir.
  • Erkek köpek kortizol ve testosteron hormonlarını salgılarlar. Bu nedenle daha agresif görünebilirler.
  • Çiftleşmek istediklerinde genelde huzursuz oldukları gibi normalden fazla havladıkları gece uludukları görülür.
  • Kendi alanlarını işaretlemek için evin farklı yerlerine idrar yaptıklarını görebilirsiniz.
  • Dişi köpek bulmak için evden kaçma eğilimi gösterebilirler. Erkek köpeğinizin çiftleşmesi çeşitli sorunlarına neden oluyorsa kısırlaştırmayı düşünün. Kısırlaştırılan köpekler sert duygu geçişlerini yaşamaz ve daha huzurlu bir hayat sürebilirler.

Erkek Köpeklerde Çiftleşmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Erkek köpeklerde çiftleşme öncesi ve sonrasında, dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Bu konuda dikkatli olmak, köpeğinizin yaşamı boyunca sürdüreceği çiftleşme dönemlerini ve hayat kalitesini etkileyecektir.

  1. Çiftleşmeden Önce Dikkat Edilecekler: Erkek köpeklerin çiftleşme öncesinde veteriner hekime götürülmesi ve genel sağlık muayenesinden geçmesi gerekir. Cinsel temas halinde, bazı bulaşıcı hastalıkların alışverişi yapılabilir. Böylece parazit ya da bit gibi durumlara da önlem alınabilir. Erkek köpeklerin çiftleşme öncesinde dişi köpek ile birkaç defa buluşturulması önerilir. Erkek ve dişi köpek zaman geçirdikçe birbirlerine alışarak iyi anlaşabilirler.
  • Çiftleşme Sırasında Dikkat Edilecekler: Partner olarak seçilen köpekler, ovulasyon dönemlerinde olduğu için erkek köpeklerle çiftleşmek istemeyebilir. Bu durumda, erkek köpeğin dişi köpekle çiftleşmeye zorlanmaması gerekir. Aksi halde dişi köpek öfkelenerek agresif tavırlar gösterebilir. Erkek köpeğin ortamdan uzaklaştırılarak dişi köpek üzerinde baskı kurmasına izin vermemek gerekir.
  • Çiftleşme Sonrasında Dikkat Edilecekler: Çiftleşme sonrasındaki bir hafta ila 10 günlük sürede, erkek köpek dişiyi aramaya devam edebilir. Bu durumda köpek sahibinin anlayış göstererek köpeğine şefkatli yaklaşması önerilir. Erkek köpeklerde çiftleşme sonrası, penis yaraları ve akıntılar görülebilir. Bu durumda veteriner hekime götürülmeleri gerekir.

PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar