İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

En Yaygın 5 Köpek Davranış Sorunu

PET BİLGİ

By melissa1 | 03-07-2022

En Yaygın 5 Köpek Davranış Sorunu

En Yaygın 5 Köpek Davranış Sorunu

Köpek davranış sorunu, her köpek sahibinin yaşadığı en az bir sorun vardır. Zaman zaman köpeklerin de psikolojik sorunları olabiliyor. Yeni bir köpek sahibiyseniz ya da yavru köpeğinizin dönem içinde farklı davranışlar sergilediğinin farkında mısınız? Bu soruya cevabınız evet ise yazımızda köpeklerde davranış sorunu içinde en yaygın 5 başlığı açıklıyor olacağız. Köpeğinizin sergilediği garip hareketlerin tespiti yapmak ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine karar vermelisiniz. Özel bir eğitimle köpeğinizin garip davranışına son vermesini sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde Çiğneme Sorunu

Yavruluk dönemlerinde köpekler diş çıkarma süreci boyunca çiğneme reflekslerini geliştirirler. Bazı çiğnemeler zararsızdır. Ancak bazı çiğnemelerin zamanla riskli bir hale gelecektir. En sık görülen davranış sorunu, içgüdüsel olarak geliştirdikleri bir durumdur. Köpeğin çiğneme eylemini göstermesi, acı çektiğinin ya da endişeli olduğunun, sıkıldığının işaretidir.

Sahiplerinden uzun süre ayrı kalan köpekler strese girmeleri ve can sıkıntısının sonucu olarak evdeki eşyaları çiğneyecektir. Köpek sahipleri için artık zor bir durum olabilen çiğneme davranışının kısa süre içinde giderilmesi, uygun eğitimle yapılmalıdır. Öncelikle köpeğin neden çiğneme davranışını yaptığını belirleyin. Yeni dişlerin çıkması, can sıkılması, stres, bir şeylerden korkması, ayrılık kaygısı… Bu sorunları ele alıp hangisi köpeğinizin bu hareketi sergilemesine neden belirleyin.

Köpeğimin Çiğneme Davranışını Nasıl Gideririm

Eğer köpeğiniz diş çıkarıyorsa çiğneme oyuncağı edinin. Bu oyuncaklar ile hem köpeğinizin çiğneme sorununa son vermiş olursunuz. Hem de eşyalarınızın zarar görmesini engellemiş olursunuz. Çiğneme eğitimi alana kadar köpeğin evde serbetçe dolaşmasına izin vermeyin. Köpeğinizin canı sıkılmaması için onu yeterince gezdirmeli ve yormalısınız. Enerjisini atmış bir köpek mutlu bir köpektir. İtaat eğitimi ile köpeğinizin davranışlarını olumlu yöne çevirebilirsiniz. Birkaç seansla köpeğiniz artık eşyalarınızı çiğnemekten uzak tutabileceksiniz.

Köpeklerde Aşırı Havlama

Köpeğiniz diğer insanlara, köpeklere çılgınca havladığında veya siz evden uzaktayken durmaksızın havladığında davranış sorunlu hale gelir. Özellikle aşırı havlayan köpekler küçük köpek cinsleridir.  Küçük oldukları için kendilerini ses çıkararak savunmaya çalışırlar. Bu da onları çok fazla havlamaya iter. Dışarıda köpeğiniz hareket eden her şeye havlıyor mu? Ya da yürüyüşe çıktığınızda köpeğiniz diğer hayvanlara karşı havlayıp tasmasını çekiştiriyor mu? Köpeğiniz havladığında onu sert bir sözle susturun. Sözünüzü dinlediklerinde ödül maması vererek davranışını pekiştirin. Böylece olumlu davranışın ne olduğunu anlayacaktır. Eğer bu durum daha da ilerliyorsa o zaman uzman bir eğitimci ile köpek havlama eğitimi verilmelidir.

Köpeklerde Saldırgan Davranış

Saldırganlık, köpeklerde en çok görülen psikolojik bir sorun. Bunun yanında köpek sahiplerinin davranışçılardan, eğitmenlerden ve veterinerlerden profesyonel yardım istemesinin bir numaralı nedenidir. Özellikle bölgesini koruyan, sahibini ya da yavrularını korumaya çalışan köpekler daha saldırgan olur. Bölgesel saldırganlıkta; davetsiz misafirlere karşı huzursuz anlar yaşatır. Ailenin diğer üyelerini korumaya çalışır. Birçok köpek, gereksinmesin ya da duymasın, eşyalarını başkalarından koruma eğilimi gösterir.

Köpeklerde Isırma Sorunu

Özellikle yavru köpekler dişlerini yeni fark ettiklerinde ısırma eğilimleri de artar. Bu ısırmayı oyun olarak yaptıklarını sandıkları için adım adım arttırırlar.  Bununla beraber ısırma sert ve acı verici hale gelir.  Bunun dışında korkan, aşırı heyecanlı ve acı çeken bir köpekte ısırma davranışını gösterecektir. Bu davranışın çözülmesi için köpeğinizin vücut dilini iyi okumalısınız.  Isırmadan önce bazı işaretler gösterir.

Köpeklerde Ayrılık Kaygısı

En çok görülen köpek davranış sorunudur. Belirtiler arasında çiğneme, havlama, uygunsuz idrara çıkma ve kısa bir süre yalnız kalması sonucunda havlaması… Evden çıkmadan önce köpeğinizin endişelenmeye başladığı görülür. 5 dakika içinde yanınızdan ayrıldığınızda hemen ağlamaya başlaması ya da sürekli sahibini takip etme dürtüsü peşindedir. Köpeklerde ayrılık kaygısı gidermek için; özel eğitim, davranış değişikliğini uzman eğitmenlerle beraber giderilmesi mümkün.

Ayrıca Bakınız: Huysuz Kediler İçin Çözüm Önerileri


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.