İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Dişi Köpekler Ne Zaman Kızgınlığa Gelir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 08-08-2022

Dişi Köpekler Ne Zaman Kızgınlığa Gelir?

Dişi köpeklerin kızgınlığa geçme zamanları üreme döngülerine bağlı olarak gelişmektedir. Bu nedenle dişi köpekler ne zaman kızgınlığa gelir sorusuna yanıt vermek için üreme döngülerinin takip edilmesi gerekmektedir. Köpeklerde kızgınlık dönemi ortalama üç haftadır. Bir köpek 6 ay ile 8 ay arasında kızgınlığa sahiptir.

Pek çok ırka sahip köpekler 6 aylık iken kızgınlığa başlamaktadır. Bu süre daha erken ya da geç olabilmektedir. Dişi köpeklerin vajinasında meydana gelen kanama kızgınlık dönemine işarettir. Buna ek olarak vulvanın şişmesi ve köpeklerin sık idrara çıkması da kızgınlık anlamına gelebilmektedir. Dişi köpeklerde üreyen kan fazla değildir. Bu nedenle kanamanın fark edilebilmesi için dikkatli davranılmalıdır.

Köpeklerde meydana gelen kızgınlık dönemine östrus dönemi de denilmektedir. Bu dönemde dişi köpekler karşı cinsten köpekler ile çiftleşmeye uygundur. Karşı cinsin görülmesi dişi köpekleri heyecanlandırmaktadır. Bu da arka bacaklarını gerginleştirmelerini sağlamaktadır.

Dişi köpeklerde ergenlik yaşı değişmektedir. Ancak bu yaşın ortalama 9 aya denk geldiği söylenebilmektedir. Irklardaki değişimler olgunluk yaşını değiştirebilmektedir. 6 ay ile 14 ay arasında değişebilen olgunluk yaşı köpeklerin kızgınlık dönemine de etki etmektedir.

Köpeklerde kızgınlık bir defada bitmemektedir. İki kızgınlık arasında kalan süre ortalama yedi aydır. Köpeklerde belirli bir mevsimde kızgınlık görülmemektedir. Bu nedenle her mevsimde köpeklerin doğum yaptığına tanık olabilirsiniz.

Köpeklerde proöstrus kanaması ilk kanama döneminde meydana gelmektedir. Köpeklerin kızgınlığa girme süresi, çiftleşme tarihi için son derece önemlidir. Bu dönemde meydana gelen kan tazedir. Açık bir renge sahip olan kan, kötü bir koku barındırmamaktadır. Kanamanın hayvan sahipleri tarafından gözlenmediği görülmektedir. Bunun nedeni köpeklerin bölgeyi temizlemesidir.

Dişi Köpeklerde Kızgınlık Dönemi Belirtileri

Kızgınlık dönemindeki dişi köpeklerde görülen belirtiler aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır:

  • Şişkin bir genital organa sahip olma
  • Çiftleşmenin kabul edilmesi
  • Köpeğin diğer köpeklere ya da farklı nesnelere karşı gösterdiği çiftleşme davranışları
  • Genital organın sık sık yalanması
  • Sık idrara çıkma
  • Köpeklerde görülen davranış değişimleri

Dişi köpeklerin gelişimi tamamlandıktan sonra çiftleşmesi sağlıkları için daha iyidir. Sağlık durumu iyi olan köpekler uygun bir ortamda çiftleştirilebilmektedir. Köpeklerin çiftleşmeden zarar görmemesi için beslenmesinde bir sorun olmaması ve vücut gelişimini tamamlamış olması gerekmektedir. Hem duygusal hem de fiziksel yönden anne olmaya hazır olan dişi köpeklere uygun bir aday bulunabilmektedir.

Köpeklerin çiftleştirilmesi sırasında en az 2 kızgınlık döneminin boş geçirilmesi sağlanmalıdır. Sonraki dönemlerde çiftleşme yapılabilmektedir.

Kızgınlık Dönemindeki Köpeklerin Davranışları

Kızgınlık dönemindeki dişi köpek hareketleri aşağıda sınıflandırılmıştır:

  • Kızgınlık dönemindeki dişi köpekler çevrelerindeki erkek köpekleri kendilerine doğru çekmektedir. Kısırlaştırılmamış olan erkek köpekler dişiye sahip olmaya çalışacaktır. Erkek köpekleri gören dişi köpeklerin de hareketlerinde büyük değişimler meydana gelecektir.
  • Kızgınlık dönemindeki dişi köpeklerde kanama meydana gelmektedir. Kanamanın miktarı köpek ırkına ve yapısına göre değişmektedir.
  • Kızgınlık döneminde olan köpekler ile ilgili yaşanan sorunlarda veteriner hekimden yardım talep etmek gerekmektedir. Bu davranış köpeklerin sağlığı açısından en doğrusu olacaktır.

Dişi Köpeklerin Kızgınlık Dönemi Süresi

Dişi köpeklerde kızgınlık süreci ortalama üç haftadır. Bu süreçte yer alan köpekler farklı davranışlara imza atmaktadır. Köpekler altı aylık olduklarında başlayan bu dönem uzun yıllar onları takip etmektedir. Dişi köpekler ne zaman kızgınlığa gelir sorusu kadar dişi köpeklerin kızgınlık zamanlarında neler yapılmalıdır sorusu da önem arz etmektedir. Kızgınlık döneminde olan dişi köpeklerin gerek beslenmesine gerekse de bakımına dikkat edilmelidir. Kızgınlık dönemine giren köpekler besin seçebilmekte ya da normalde sevdiği besinleri tercih etmeyebilmektedir. Bu gibi sorunlar ile karşılaşan hayvan sahipleri kızgınlık dönemi ile ilgili veteriner hekimden destek talep edebilmektedir.

Dişi Köpeklerin Erkek Köpekler Tarafından Gördüğü İlgi

Dişi köpeklere gösterilen ilgi kısırlaştırılmamış erkek köpekler tarafından gelmektedir. Kısırlaştırılmamış erkek köpekler dişi köpeği gördüklerinde davranışları değişebilmektedir. Normal bir durumda dişi köpek, erkek köpeklerin üzerine çıkmasına izin vermemektedir. Ancak bu dönemde köpekleriniz diğer köpeklere göre daha anlayışlı olacaktır.

Erkek köpeklerin kızgınlık süreci de dişilere benzer şekildedir. Erkek köpekler kendilerine uygun bir dişi köpek ile çiftleşmek için şaşırtıcı şekilde uzaklaşacaktır. Bu arayış onlara normalde yapmayacakları davranışları yaptırabilmektedir. Bu nedenle köpeklerin kızgınlık döneminde iken gözetimsiz olarak dışarda kalmaması önerilmektedir. Her yürüyüşe çıkıldığında tasma ile gezilmesi ve kontrollü davranılması iyi olacaktır.

Kızgınlık döneminde gerek dişi köpeklerde gerekse de erkek köpeklerde agresif davranışlar baş gösterebilmektedir. Hayvan sahiplerinin bu duruma karşı dikkatli olmasında fayda vardır.

Dişi Köpeklerin Kızgınlık Dönemi Kanaması

Dişi köpeklerde kızgınlık kanaması bol miktarda meydana gelmese de dikkat çekici bir unsurdur. Köpeklerde yer alan kanamanın temizlenmesi son derece kolaydır. Özellikle parke gibi bir alana damlacık halinde yayılan kanamalar kolay bir şekilde silinebilmektedir. Köpeklerde oluşan bu kanamalar diğer köpekler için çağrı niteliğindedir. Bu nedenle kanamanın zaman kaybı olmadan temizlenmesi gerekmektedir.

Dişi köpekler ne zaman kızgınlığa gelir sorusuna altıncı ayın sonunda yanıtı verilebilmektedir. Dişi köpeklerde oluşan kızgınlık kanaması nedir sorusuna ise bol miktarda olmayan kanama yanıtı verilebilmektedir. Köpeklerinden yavru elde etmeyi planlayan hayvan sahiplerinin köpeklerini kısırlaştırmaması gerekmektedir. Gerek doğum gerekse de kısırlaştırma aşamalarında bir veteriner hekimden yardım alarak hayvanlarınızın sağlığını en üst düzeyde koruyabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Köpekler Ne Zaman Adet Görmeye Başlar?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.