İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Dişi Köpek Kısırlaştırma Operasyonu Bilmeniz Gerekenler

PET BİLGİ

By melissa1 | 30-03-2021

Dişi Köpek Kısırlaştırma Operasyonu Bilmeniz Gerekenler

Dişi köpek kısırlaştırma oldukça sık uygulanan ve birçok olumlu yönü bulunan bir operasyondur. Köpek sahiplenerek onun tüm gereksinimleri ile ilgilenmeyi ve belli sorumlulukları kabul etmiş olursunuz. Dişi köpek kısırlaştırma operasyonu hakkında tüm bilgilere sahip olmak bu süreçte faydalı olacaktır.

Tüm dünya ülkelerinde sahipsiz köpeklerin çoğalması engellenemeyen bir problemdir. Kısırlaştırma operasyonları bu problemin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda köpeğiniz için de daha sağlıklı bir hayat sağlamış olursunuz. Dişi köpek kısırlaştırma operasyonu, köpeğin karın boşluğuna girilerek genital organlarını cerrahi yöntemler ile alınması olarak tanımlayabiliriz. Özellikle dişi köpeklerde kısırlaştırma, daha dikkatli takip edilmesi gereken bir operasyondur.

Dişi Köpek Kısırlaştırma Öncesi Hazırlık

  • Köpeğinizin ameliyat olmadan yaklaşık 2 ay öncesinde tüm aşılarının tamamlamış olması gerekiyor.
  • Dişi köpek kısırlaştırma operasyonundan 2 hafta önce köpeğinizin parazit kontrollerini yaptırmalısınız.
  • Ameliyat öncesinde yaklaşık 6 saat su içmesi engellenmelidir.
  • Ameliyat öncesinde yaklaşık 12 saat önce beslenmeyi bıraktırmalısınız. Aksi takdirde operasyon sırasında kusma görülür.
  • Operasyondan birkaç saat önce köpeğinize yürüyüş yaptırarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
  • Köpeğinizin kabızlık sorunu varsa veteriner hekime danışarak 1 gün önceden müshil kullanabilirsiniz.

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi Kan Tahlilleri Neden Yaptırılır

Dişi köpek kısırlaştırma ameliyatında anestezi kullanılacağı için kan tahlillerinin eksiksiz yapılması önemlidir. Yapılacak hemogram ve biyokimya testleri sayesinde oluşacak sorunları engelleyecek ya da operasyonu erteler. Vücutta enfeksiyon olup olmadığını, anemi, parazit, dehidrasyon ve alerji gibi durumları hemogram testiyle saptayabiliriz.

Operasyon için uygun olup olmadığına ise biyokimya testleriyle kan şeker, böbrek ve karaciğer değerlerine bakarak anlayabiliriz.

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma Operasyonda Kullanılan Anestezi Yöntemi

Anestezi operasyonlarda kullanılan en önemli ve en riskli uygulamalardan biridir. Bu risk her canlıda vardır. Riskleri bilmek ve gerekli bilgiye sahip olmak süreci daha rahat yaşamanıza yol açar. Evcil hayvanlarda uygulanan 2 çeşit anestezi yöntemi bulunmaktadır. Katı anestezi, eski bir yöntem olarak bilinmekte ve günümüzde fazla tercih edilmemektedir. Gaz anestezi ise bugün en çok tercih edilen ve en iyi olarak nitelendirilen yöntemlerdendir. Ağrı kontrolü sağlanırken aynı zamanda aynı gün taburcu olma seçeneğini de sunar.

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma Operasyonu Yapılması

Dişi köpek kısırlaştırma işlemi klinik ortamda uygulanmaktadır. Operasyon öncesi köpeğe veteriner tarafından anestezi alır. Ameliyat 1 ya da 2 saat kadar sürer. Dişi köpek için en etkili olan uygulama rahminin ve yumurtalıklarının alınmasıdır. Bu uygulama erkek köpekler için yapılan işlemden daha hassastır. Erkek köpeklerde oldukça basit ilerler. Tüm kısırlaştırma işlemlerinin tecrübeli veteriner uzmanlar tarafından ve hijyenik ortamlarda gerçekleşmesi çok önemlidir. Ameliyatı tamamlanan köpeğiniz veteriner hekimin de isteğiyle bir gece klinikte kalır. Bu şekilde evde mikrop kapması engellenecek ve daha rahat olmasını sağlar.

Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyat Sonrası Bakım

Ameliyat sonrası köpeğinize doğru adımlarla bakım yapmak iyileşme süresini kısaltacaktır. Öncelikle veteriner hekimin öneri ve isteklerini aksatmadan yerine getirmelisiniz. Sürekli iletişim halinde olmalısınız. Anestezi etkisinde olan köpeğiniz kendini uyuşuk ve yorgun hissedecektir. Bu süreçte dengesini kaybedebilir, kendini incitebilir. Kontrol altında tutmak faydalı olacaktır. Anestezi etkisi geçmeden yemek yememesi önerilir. Aksi takdirde kediniz kusar. Ameliyat dikişlerine dikkat etmeli ve iltihap kapmamasını sağlamalısınız. Dikişleri iyileşene kadar köpeğiniz ile aşırı hareket edeceği oyunlar oynamamalısınız. Hareketlerinin sınırlı olduğu dönemde beslenme sıklığını da aynı oranda azaltmalısınız. Vitamin dolu yiyeceklerle beslenmesin özen göstermelisiniz. Veteriner kontrollerini aksatmamalısınız. Bu dönemde dikiş yerinde kızarıklık, açıklık, kan sızıntısı ve eklemlerde şişlik fark ettiğiniz anda veteriner hekiminizi arayarak durumu anlatıp randevu talebinde bulunmalısınız.

Dişi Köpek Kısırlaştırmanın Faydaları

  • Köpeğinizin siklus kanamaları, sık idrar yapması, evden kaçması, iştahsız ve agrasif ruh hali ortadan kalkacaktır.
  • Çiftleşme isteği kalmayacaktır. Böylece erkek köpek tacizleri ve hoş olmayan cinsel hareketleri tekrarlamayacaktır.
  • Diğer dişi köpeklerle yaşadığı kavgalar bitecektir.
  • Kızgınlık dönemi sebebiyle yaşadığı ısırma, sinir, uluma, evden kaçma ve söz dinlememe gibi davranışsal bozuklukları yaşamayacaktır.
  • Meme tümörlerinin oluşumu azaltılarak kanser riski azalacaktır.
  • Yumurtalıklar ve rahim alındığı için bu bölgelerde oluşacak kist, kanser ve enfeksiyon gibi riskleri ortadan kalkacaktır.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar