By melissa1 | 21-04-2020
Tüm akvaryum balıkları arasında beta balığı muhtemelen Japon Balığından sonra gelen en popüler ikinci türdür. Bu balık türü güzelliği, uzun akan yüzgeçleri ve kolay bakımı olduğu için en popüler balıklardandır.
Erkek beta balığı derin güzelliklere sahipken, dişiler genellikle daha az renklidir. Çarpıcı renkleri ve akıcı büyük yüzgeçleri popülerliklerini arttırmasında yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra düşük fiyatları sayesinde de akvaryum düşkünlerinin gözdesi olabiliyor.
Bununla birlikte beta balığının bu kadar ucuz fiyatlara satılmasını beklerken tutulduğu ortamlar çok kötü olabiliyor. Pek çok petshoplar da küçük kavanozlarda veya küçük bardaklarda çoğu zaman hiç değişmeyen kirli sularda bekletiliyor. Ve bu durum bizlerin canını çok sıkıyor.
Aynı türden diğer erkeklere karşı davranışları sebebiyle Siyam Mücadele Balığı olarak da adlandırılır. İki veya daha fazla erkeği aynı tank içerisine koyamazsınız. Aynı tank içerisinde birden fazla erkek yetiştirilirse, bunlardan sadece biri kalana kadar savaşacaklardır.
Solungaç kapaklarını kabartacaklar ve yüzgeçlerini diğer balıklara dövüş duruşunu göstermek için dikecekler. Bu durum bazen bulunduğu ortamı korumak veya yumurtalarını rakip erkeklerden korumak için en doğal tepkileridir. Petshop da ayrı kaplarda tutulmalarının nedeni de budur. Bu davranışları görmek istiyorsanız erkek beta balığının bulunduğu yere küçük bir el aynası koyun böylece ayna da erkek yansımasını görecektir. Balığınızın kısa bir süre sonra dövüş pozisyonuna gireceğini görebilirsiniz. Bunu çok sık tekrarlamanızı pek önermiyoruz çünkü bu durum balığınızı çok daha fazla strese sokacaktır.
İki tane beta balığını aynı anda beslemek istiyorsanız, bölmeli şekilde satılan akvaryumlardan satın alabilirsiniz. Birçok insan onları ufak kaplarda tutar ve beta balığı bunların içinde kısa süre yaşarlar. Balıklarınız için en güzel renkleri ve en iyi sağlığı istiyorsanız büyük bir akvaryum, sabit bir sıcaklık, sabit su parametrelerini koruyabilen bir akvaryum filtresi ve ısıtıcı temin etmelisiniz.
Petshoplar onları daha çok minik tanklarda, vazolarda ve kaselerde tutarlar lütfen bunlara aldanmayın. Beta balığı bir filtre ve ısıtıcı güzel bir akvaryuma ihtiyaç duyarlar.
Ortalama olarak bir beta balığının ömrü 3-4 yıldır.
Ancak bu kadar uzun yaşamalarına yardımcı olmak için onlara doğru balık tankı, yiyecek, ışık ve uygun ortam sağlamasınız.
Beta balığı da sıcaklığa karşı çok hassastır, bu nedenle bir akvaryum ısıtıcısı daha iyi bir balık sağlığı için seçenek değil, zorunluluktur. Beta balığının bulunduğu ortam ortalama 25 ile 28 derece olmalıdır.
Balıklar ne kadar doyduklarını algılayamazlar, doğal yaşamlarında genellikle bir sonraki öğünlerini ararlar, balıklarınızı iyi bir şekilde beslemek size kalmış. Sağlıklı bir beta balığı istiyorsanız günde 2 öğünden fazla beslememelisiniz.
Beta balığını beslemek için 2 yaygın kural vardır.
Beta balığının tankını temizlerken her seferinde suyun sadece üçte birini çıkardığınızdan ve tatlı suyla değiştirdiğinizden emin olun. Bu balığınızın ortamının biyolojik dengesiniz bozmadan, balığın temiz suyun sıcaklığını hafifçe ayarlamasına izin verecektir. Ufak veya normal tank ayırt etmeksizin üç veya dört günde bir yapılmalıdır. Suyunuzda yüksek bir klor seviyesi varsa tanka eklemeden önce birkaç damla metilen mavisi damlatmanız gerekebilir. Akvaryum suyu mutlaka bekletilmiş su olmalıdır. Direk musluktan akan suyu akvaryuma eklemeniz balıklarınız için ölümcül bir hata demektir.
Siyam Mücadele Balıklarının evcil hayvan mağazalarında küçük vazolarda ve bardaklarda satılmasına rağmen sağlıklı ve uzun bir yaşam süreceklerse daha büyük bir tanka ihtiyaç duyarlar. Beta balığı bir vazoda yaşayarak ve bir bitkinin köklerinden beslenerek sağlıklı bir yaşam sürdüremezler. Betayı bu şekilde bir yaşama zorlamak ona “donuk, yalnız ve açlıktan ölme” cezasına çarptırmak gibidir.
Beta balıkları doğada omnivordur ve bu nedenle esaret altında sağlıklı kalmak için etlere ve diğer besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. Daha iyi su sıcaklığında hayatta kalabilirken, su çok soğursa bağışıklık sistemleriniz bozabilir veya hareketsizliğe neden olabilir.
Beta balığı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız lütfen bizlere forumlar soru-cevap kısmından yazınız.