İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Annesiz Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır

PET BİLGİ

By melissa1 | 18-01-2022

Annesiz Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır

Annesiz yavru kedi bakımı bir kedinin annesinden ayrılacağı 8 haftalık dönemin ardından daha önemli hale gelir. Anne sütü ile beslenmek bir yavru kedinin gelişimi için hayati önem taşımaktadır. Aynı zamanda anne sütü yavru kediyi bulaşıcı birçok hastalıktan koruyacak antikorları içermektedir. Bu sebeple yavru kedilerin annesinden erken dönemde ayrılması onları sağlık problemlerine savunmasız duruma getirir.

Annesiz Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır

Yavru kedi bakımı özellikle annesi öldüğünde, hastalandığında ya da yavrularını kabul etmediği zaman daha da önemli olur. Bu dönemde yavru kedinin bakımını sizin üstlenmeniz gerekecektir. Yavru kedi bakımı konusunda 4 haftalıktan daha büyük kedilerin bakımı daha kolay olmaktadır. Daha küçük yavru kediler için bir süt annelik yapacak kedi bulmanız gerekebilir.

Yavru Kediye Nasıl Süt İçirilir?

Kediniz henüz kendi beslenmesini yapamayacak kadar küçükse, biberon ve anne sütüne benzeyen bir ürün kullanmanız gerekir. Kullandığınız mama ne soğuk ne de çok sıcak olmalıdır. Yavru kediniz 3 ila 4 saatte bir beslenmelidir. Yavru kedinizi beslemek için kucağınıza havlu sermelisiniz. Ardından havlunun üzerinde kedinizi karın üstü duracak pozisyonda yerleştirmelisiniz. Kedinizi yan ya da sırtüstü yatırmamanız önemlidir. Kedinizi ensesinden tutarak arka ayakları üzerine ya da havaya kaldırmamalısınız. Bu şekilde mama akciğerlere ya da nefes borusuna kaçabilir. Yavru kediniz boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Biberonu ağzına doğru yaklaştırdığınız zaman kokuyu alarak kendiliğinden memeye yapışması gerekir. Yapışmıyorsa ağzını açarak biberonun ucuna yerleştirmelisiniz. Mamanın olduğu biberonu 45 derecelik bir aşı ile tutmalı ve bu sayede hava kabarcığı olmasını engellemelisiniz.

Yavru Kedi Isınma

Annesiz bir kedinin ilk ihtiyaç duyduğu şey ısınmaktır. Kediler 5 aylık olana kadar vücut ısılarını ayarlayamazlar. Bu sebeple kedinizi sizin vücut ısınızı hissedebileceği bir yere koymalı ve üşümesini engellemelisiniz. Yavru kedinize ev içerisinde hava akımı olmayan ve sakin bir köşe hazırlamalısınız. Bir karton kutu içerisine birkaç temiz kumaş serebilirsiniz. Kediniz için muşamba ve naylon gibi malzemeler kullanmamaya özen göstermelisiniz. Evinizde sıcak su torbası bulunuyorsa içini sıcak suyla doldurup kutunun içerisine koyabilirsiniz. Sıcak su torbası yoksa boş bir şişeyi doldurabilir ve havlu ile sararak kutuya bırakabilirsiniz. Yavru kedinizin doğrudan sıcak su ile temas etmemesi önemlidir. Kutunun altına elektrikli battaniye gibi kediniz için tehlikeli olabilecek ısıtıcılar koymamalısınız.

Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Anne kediler yavrularını emzirdikten hemen sonra onların genital bölgesini ve karnını yalar ve tuvaletlerini yapmasını sağlar. Kedi sahipleri de anne kedinin yaptığı gibi her beslenmeden sonra yavru kedisine aynı işlemi yapmalıdır. Bu uygulama için yavru kediyi kâğıt bir havlunun üzerine sırtüstü yatırmalısınız. Ilık su ile ıslatılmış pamukla karın kısmından aşağı doğru fazla bastırmadan, nazik hareketlerle masaj yapmalısınız. Yavrunuz tuvaletini yaptığında hafif ıslatılan bir pamuk ile temizlemeli ve iyice kurulamalısınız. Yavru kedinizde kabızlık ya da ishal meydana gelirse vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız.

Yavru Kedilerde Gelişim Evreleri

Kedilerin 1 haftalık olduktan sonra doğum ağırlıklarının 2 katına çıkabilmektedir. Doğdukları zaman kapalı olan gözleri 8 ila 12 günde açılmaktadır. Öncelikle mavi renk olan gözleri iki haftanın sonrasında renk değiştirmeye başlar. Esas göz renkleri 3 ay sonrasında belli olur. Yavru kediler 2 haftalık olduğunda kulakları açılır ve birçok sese karşı tepki vermeye başlar. 3 haftanın ardından yürüme girişimlerine şahitlik edebilirsiniz. 4 haftalık olduklarında süt dişleri çıkar ve oyun oynamaya istekleri meydana gelir. Sağlıklı yavru kediler iştahlı olur. Uyudukları saatler haricinde hareketli ve aktif olurlar. Düzenli olarak tuvaletlerini yapabilirler. Yavru bir kedinin iştahında ve hareket düzeyinde farklı bir durum gözlemlenirse (göz veya burunda akıntı, gözlerde çapak, kabızlık veya ishal, halsizlik, karnın içeri çökük olması ve soluk alıp vermede zorluk) kısa süre içerisinde veteriner hekiminize başvurmalısınız.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.