By melissa1 | 29-08-2022
Akita Uni köpek ırkı çift katmanı, yoğun, sık alt katmanı, düz, kısa, pürüzlü dış katmanı ve kürk yapısı ile dikkat çeker. Soğuk hava koşullarına karşı dayanıklı olan su geçirmez tüyleri kendi ısısını korumasına yardım eder. Atletik, çevik yapısı, kendilerinden emin yürüyüşleriyle ön plana çıkar. İlk defa köpek sahibi olacak kişiler eğitiminde zorlanabilir. Akita,spids özelliklerini taşıdığı için farklı görevlerde çalışan çok yönlü bir köpektir . Ailesinin sadık koruyucusu ,iyi yürüyüş arkadaşı bir köpek olarak günümüzde hayvan severler tarafından yoğun ilgi görür. Enerji seviyesi yüksek, oyun kabiliyeti gelişmiş, şefkatli köpek, sahibinin sözünü dinleyerek onunla olumlu bağlar geliştirir. Ağırlığı 29- 59 kg arasında olup yüksekliği 58- 71 cm. arasındadır. 1600'lerden bu yana gelişim göstererek iri, heybetli dış görünüşü, kemikli yapısı ile göze çarpar.
Akita Uni'nin özellikleri şunlardır:
Özellikle Akita Uni'nin karakteri bağımsız, cesur ,inatçı özellikleri ile dikkat çeker. Güçlü fiziksel özelliklerinin yanı sıra iyi huylu, uysal bir köpek olan Akita Uni ailesine oldukça sadık ve bağlıdır.
Sevdiklerini daima koruyan, bu yüzden tehlike anında hiç düşünmeden atılır. Güçlü köpek, sevdikleriyle olumlu bağlar geliştirerek onlarla keyifli zaman geçirirler. Dışarıda vakit geçirmek onlar için önemli olduğu için küçük çocuklarla iyi anlaşamadıkları görülmüştür. Çocuğunuzla gözetiminiz altında bir araya getirmeniz tavsiye edilir.
Akita Uni'nin bakımı zor olmadığı gibi oldukça pratik ve kolaydır. Fazla köpek kokusu yaymadığı için oldukça temiz bir ırktır. Haftada en az bir kez tüylerini tarayarak fırçalamanız, tüy dökme sürecini kontrol altına almanızı sağlar. Tarama işlemi sırasında köpeğinizin tüylerini ölü hücrelerden arındırarak daha parlak, hoş ve güzel görünmesini sağlayabilirsiniz. Düzenli banyo, tarama ve fırçalama işlemleri sayesinde köpeğimizin tüyleri sağlıklı, gür şekilde uzanır. Bahar ve sonbahar döneminde, mevsim geçişlerinde tüylerde artış gösterir.
Evinizde uçuşan, öbekleşen tüylerin önüne geçmek için köpeğinizin tüylerini her gün ya da en az 2-3 kez tarayıp fırçalamanız tavsiye edilir. Akita Uni çok fazla banyo ihtiyacı duymaz. Su geçirmez kürk yapısına sahip olduğu için aşırı banyo cilt tabakasına zarar verebilir. Köpeğinizin banyoya ihtiyacını karşılamak ve sağlıklı şekilde gelişmesi için üç ayda bir kez, ekstra kirlendiğinde çamurlandığında yıkamanız önerilir. Mecbur kalmadıkça yıkamamaya özen göstermelisiniz. Tırnakların uzamasına bağlı olarak ayda bir kez tırnaklarını kesebilirsiniz. Aşırı uzun tırnaklar ağrı, farklı pek çok cilt problemine sebep olabilir. Diş ve ağız sağlığını korumak için köpeğinizin dişlerini haftada en az 2-3 kez fırçalamanız önerilir.
Akita Uni'nin beslenmesi köpeğin aylık periyotlarına göre değişir. 8 - 12 haftalık Akita Uni yavrularına günde 4 öğün yemek verilmelidir. 3 ile 6 aylık Akita yavruları günde 3 öğün beslenirken, 6 ay ile 1 yaş arasındaki yavru Akita köpekleri günde 2 gün beslenmelidir. Köpeğiniz 1 yaşına geldiğinde her gün bir öğün yemek yemesi yeterli olacaktır. Köpeğinizin sağlık gelişimini hızlandıran protein, mineral, vitamin değerleri yüksek, besleyici, kemik, kas, ağız diş ve kürk sağlığını geliştiren mamaları tercih etmeniz önerilir.
Akite Uni'nin ırkı 1800'lü yıllarda yapılan araştırmalara konu olmuştur. Yüzyıllar süren çabaların sonucunda köpek cinslerinin en büyüğü olan Akita köpeği Japon ırkının en iyi örneğidir. Japon yurtlarının bir araya gelmesi sonucunda bugünkü halini alan Akita köpek, büyüklüğü, dirençli, güçlü yapısı ve heybetli görünümü ile köpek severlerin gözdesidir. Japon balıkçılar tarafından yoğun şekilde tercih edilen Akita köpeği zamanla tüm hayvan severler tarafından favori şekilde kullanılmıştır.
Nazik, sevecen, sadık kişiliğinin yanında kabiliyetli, güçlü özellikleri de dikkat çeker. Akita köpek Japon Akita bölgesindeki dağlık arazide üreyen ve çoğalan önemli bir köpek cinsidir. Yabancılara karşı temkinli olan Akita köpeği ailesine karşı oldukça sevecen, cesur ve sadık kimliği ile göze çarpar. Dikkat ve ilginin kendinde olmasını isteyen akitalar neşeli, eğlenceli, oyuncu kimliğini sergilemekten çekilmez.
Akita Uni'nin eğitimi sosyalleşmesi, çevresi ile olumlu bağlar geliştirmesi açısından oldukça önemlidir. Çevresindekilere karşı çekingen ve iddialı davranışlar sergileyebilen Akita köpekler yönetici, otoriter davranışları ile dikkat çeker. Saldırgan davranışlarının önüne geçebilmek için insanlarla, çevresi ile iletişim kurmasına yardım etmelisiniz. Köpeğinize olumlu davranışlar sergileyip iyi şekilde eğitirseniz saldırıdan davranışlarını törpüleyerek çevresiyle daha ılımlı, uyumlu hale gelebilir. Başka köpeklerle iyi anlaşamadığı için yaşadığı ortamda tek köpek olmalıdır. Çok iyi eğitilse dahi her zaman gözetiminiz altında bulundurarak oyun oynamalarını sağlamalısınız.
Zeki olduğu kadar uyanık, bağımsız, özgür ruhlu Akita Uni köpekleri pratik ve rahat şekilde eğitilemez. Herkesin yetiştirip bakabileceği bir köpek türü değildir. Köpeğinizi eğitirken ona disiplinli, tutarlı, sabırlı ve şefkatli şekilde davranmanız şarttır. Dışarıda tanımadığı insanlara çekingen ve kuşkucu davranan Akita Uniler ailesine karşı oldukça sevecen, olumlu şekilde davranır. Aktif ve hareketli yapıya sahip olan Uniler'i sıkmadan keyifli, rahat şekilde egzersiz yapmasını sağlamalısınız. Egzersiz ihtiyacını karşıladığınız takdirde apartman hayatına da rahatlıkla uyum sağlayacaktır. Egzersiz yapmasına rağmen evin içinde enerjik davranışlar sergileyen Akita Uni'lere sabır göstermediğiniz takdirde evde bakımı zorlaşabilir.
Hem sizin hem de onların daha rahat ve keyifli hareket etmesi için geniş arazi, ev ortamında yaşaması daha uygundur. Havlamalar çok sık olmadığı için sus komutunu öğrettiğiniz takdirde insanları rahatsız etmeden bu davranışını kontrol etmesini rahatlıkla sağlayabilirsiniz.
Akita Uni’nin safkan olup olmadığı aşılarının tam olup olmadığına ve DNA testlerine göre ortaya çıkar. Aşıları tam Akida Uni köpekleri çeşitli sağlık ve güvenlik testlerinden geçirildiği için rahatlıkla evde ya da bahçede yaşayabilir. Safkan beyaz, kırmızı, kahverengi Akita köpeklerinin hepsi erkek olarak dünyaya gelmiştir. Sizin ve ailenizin vazgeçemeyeceği sevimli dostlarınızdan olan Akita yavru ve yetişkin köpekler güçlü, koruyucu özelliklere sahip olup kötü amaçlarla kullanılmamalıdır. Akitaları doğru, özenli sosyalleşme araçları, bakım yöntemleri ile çevresi ile daha uyumlu hale getirebilir; aile, çocuk ve insanlara karşı temkinli, koruyucu, dost canlısı hareketler sergilemelerine yardımcı olabilirsiniz.
Akita Uni köpek ırkı ömrü 10 – 12 yıldır. Ortalama yaşam süresi 14 yıla kadar çıkabilen Akita Uni’ler 5- 7 arasında yavru doğurabilir. Hareketli oldukları için yürüyüş ve egzersizlerini tasma ile veya kapalı alanlarda doğru şekilde yapmalarına özen gösterilmelidir. Eğitim, bakım ve beslenme süreci doğru, özenli, aksatılmadan yapıldığı takdirde köpeğinizin ömrü artarak daha kaliteli, keyifli, sağlıklı şekilde yaşam sürecektir.
Ayrıca Bakınız: Affenpinscher Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi