By melissa1 | 07-02-2020
Kediler, günümüzden yaklaşık beş bin yıl önce evcilleştirilmiştir. O zamandan beri insanoğlunun en sevdiği evcil hayvanlar arasındadır. Kedilerle insanların bu beş bin yıllık dostluğu boyunca insanlar, kedilerin bakımlarını üstlenmiştir. Kedi bakımı, köpek bakımına oranla çok daha kolaydır. Annesi olmayan bir kediye sizin ebeveynlik etmeniz gerekir. Bu yüzden de kedinize ne yedireceğinizi iyi bilmeli ve ona göre davranmalısınız. Yavru kedi için beslenme konuları aşağıdaki gibidir.
Kediler de her memeli canlı gibi anne sütüyle beslenmelidir ama kedinizin annesi yoksa kedi besleme işi size düşer. Kediniz, 6 haftalık olana kadar anne sütüyle beslenmelidir. Anne sütü alma imkanı yoksa sizin hazırlayacağınız sütü içmeli. Kediler inek sütünü sindiremezler. Bu nedenle yapacağınız en doğru şey veterinerlerde ya da petshoplarda satılan süt tozlarından satın almaktır. Bu süt tozlarını suyla karıştırıp ısıtarak kedinize içirmelisiniz.
Kediniz için petshop ya da veterinerlerde bulabileceğiniz bir biberon satın almalısınız. Bebeklerin kullandıkları biberonlar kediler için uygun değildir. Bu biberonların temizliği de çok önemlidir. Her kullanımdan sonra sıcak su ve bulaşık deterjanıyla biberonu temizlemelisiniz.
Kedi sütünü hazırlarken, süt tozu paketinin arkasında yazılı talimatlara uymalısınız. Satılan her süt tozunun hazırlanma şekli farklı olabilir. Bu yüzden paketin arkasındaki talimatlar nasılsa ona göre hazırlamalısınız. Kedinize vereceğiniz sütün ısısı çok önemlidir. Sütün sıcaklığı 30-35 derece olmalı. Çok sıcak bir süt kedinizin dilini yaralayabilir. Zaten çok sıcak bir sütü de içmesi mümkün değildir. Normal bir bebeğe hazırlar gibi biberondan biraz sütü elinize damlatarak sıcaklığını ölçebilirsiniz. Eğer süt çok sıcaksa biraz bekleterek ılımasını sağlamalısınız.
Bebek kediler ortalama 2-3 saatte bir acıkırlar. 1 aylıktan küçük kediler daha çabuk acıkırlar. 1 aylık bir kediyi günde 3-4 kere beslemeniz yeterlidir. Kediye vereceğiniz süt miktarı da önemli. 100 gram ağırlığında bir kediye 30 ml süt içirmelisiniz. Kediniz acıktığında bunu size miyavlamasıyla belli edecektir ancak bazı yavru kedilerin iştahsız olabileceğini unutmayın.
Bir aylık kedi kuru mama yemek için küçüktür ancak kediler çok çabuk büyüyen hayvanlardır. Kediniz 5-6 haftalık olduğunda kuru mamayı biraz ıslatarak kedinize yedirebilirsiniz. 6 haftadan sonra kuru mamayı ıslatmaya gerek duymadan yemeye başlar. Kedinize yetişkin maması değil yavru kedi maması yedirmelisiniz. Kediniz 1 yaşına girene kadar ona yavru kedi maması vermelisiniz. Sürekli kuru mama yedirmek kabızlığa neden olur. . Haftada 1-2 kez yaş mama vermelisiniz. Yaş mama sadece bağırsaklar için değil böbrekler için de faydalıdır ancak yine de çok sık yaş mama yedirmekten kaçınmalısınız. Kediye vereceğiniz yaş mamayı buzdolabında muhafaza ediyorsanız kedinize vermeden önce yaş mamayı biraz oda sıcaklığında bekletip ısınmasını sağlamalısınız. Soğuk yaş mama kedinizin midesine zarar verebilir.